A mungóbab leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény. Jelentős B- és C-vitamin forrás, vastartalma kiemelkedő, ezenkívül folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort tartalmaz. Fehérjében és rostban gazdag, ezért könnyen emészthető, tisztító, méregtelenítő hatású.
Konyhai felhasználása ugyanolyan sokrétű, mint a hagyományos babé: egészséges egytálételek, főzelékék, saláták, pástétomok kedvelt alapanyaga. Készíthetünk belőle kását, színesítheti a reggeli ételeinket, de például levesnek is kiváló.
A mungóbab már kr.e. 1500 óta főleg az ázsiai kultúrák ételeinek sorát gazdagította.
Átlagos tápérték |
100g |
Energia |
1452 KJ/ 347 Kcal |
Zsír |
1,2 g |
Ebből telített zsír |
0,34 g |
Szénhidrát |
62,6 g |
ebből cukor |
6,6 g |
Fehérje |
23,9 g |
Só |
<0,013 g |
Oldalainkon található információk, leírások nem helyettesíthetik orvosok, szakemberek véleményét! az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással. Nem alkalmasak betegségek kezelésére valamint megelőzésére, az emberi szervezet működési zavarainak helyreállítására. A leírások tájékoztató jellegűek, amelyek nem állítják, vagy sugallják, hogy az étrend-kiegészítők a betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak, vagy ilyen tulajdonsággal rendelkeznek. Terhesség, szoptatás alatt vagy, ha bármilyen betegséget diagnosztizáltak önnél, minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt vásárolna. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a vegyes étrendet! A terméket kisgyermek elől elzárva kell tartani.
Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. A termékek leírásai a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!
